Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kiltit lastenlehdet

2. kerros
15 / 10 / 7
Lasten kuvalehden kansi, jossa piirros lumisateessa olevasta lapsesta

Pienoisnäyttely Kiltit lastenlehdet esittelee lapsille tarkoitettuja lehtiä itsenäisen Suomen alkuvuosikymmeniltä. Esillä on eri lastenlehtityyppejä, kuten joululehtiä ja sarjakuvia. Kuvittajat ovat aikansa kärkikaartia, kuten Martta Wendelin ja Rudolf Koivu.

Itsenäisen Suomen alkuvuosikymmeninä lastenlehdissä korostuivat ahkeruus ja raittius sekä kodin, uskonnon ja isänmaan kunnioitus. Näissä kilteissä lastenlehdissä ei vielä näy amerikkalaisvaikutteinen nuorisokulttuuri.

Sotien välisen ajan suosikkilehtiä olivat Pääskynen ja Sirkka, jotka ohjasivat lapsia kehittäviin harrastuksiin. Kun Sirkka lopetettiin 1945, lasten suosiosta kisasivat samana vuonna perustetut Kimmo, Koululainen, Lasten Kuvalehti ja Lasten Maailma. Lastenlehtien kilpailijoiksi tulivat 1949 alkaen sarjakuvalehdet, joista suursuosikiksi kasvoi 1951 aloittanut Aku Ankka.

Lastenlehdistä erityisen viehättäviä ovat kokonaan värikuvallinen Joulupukki ja muut joululehdet. Suojeluskuntajärjestö julkaisi lapsiosastojen toiminnan tueksi Pikkulotta- ja Sotilaspoika-lehtiä. Säästäväisyyteen lapsia ohjasi mm. säästöpankkien asiakaslehti Lipas.

Lastenlehtiä esittelevän pienoisnäyttelyn on koonnut tamperelainen keräilijä Kari Elkelä omista kokoelmistaan.

Katso kuvia

Lasten kuvalehden kansi, jossa piirros lumisateessa olevasta lapsesta Kiltit lastenlehdet näyttelyssä on Lasten kuvalehti vuodelta 1945.
Lasten kuvalehden kansi, jossa piirros lumisateessa olevasta lapsesta
Poikien joulu -lehden kansi, jossa piirros hymyilevästä pojasta lahjasäkki selässä ja joulupukin naamari käsissään.
Joulupukki-lehden kansi, jossa piirroskuva lapsista katsomassa lumen peittämällä kuusen oksalla olevia oravia maalaismaisemassa
Koululainen-lehti, jonka kannen piirroksessa lapset viittaavat pulpettiensa takaa.
Sirkan joulu -lehden kansi, jossa piirroskuva talvisesta metsästä eläinten ollessa soittavan enkelin ympäröimänä.
Takaisin ylös