Mikä on kestävyysmentori?
Pian vuoden kestäneessä ”Oma ääni kuuluviin somessa!” – hankkeessa olemme testanneet erilaisia työpajakonsepteja museoiden mediakasvatuksen käyttöön. Pajat on suunnattu nuorille ja senioreille. ”Kestävyysmentorit ja digimentorit” -työpaja antoi nuorille mahdollisuuden toimia senioreiden digimentoreina opettaen heille oman sosiaalisen median tilin perustamisen. Tilien kautta senioreiden puolestaan toivottiin jakavan kestävyys-, kiertotalous-, resilienssi- ja selviytymistaitoja someyleisölle.
Senioreilla on paljon resurssiviisaita taitoja, joita he usein opettavat lapsilleen ja lapsenlapsilleen omassa arjessaan. Olisi hienoa, mikäli näitä taitoja voitaisiin opettaa myös esimerkiksi niille nuorille, joilla omia isovanhempia ei ole. Monet nuoret tuskin poistuvat kotoaan ja heidät tavoittaakin parhaiten juuri digitaalisesti sosiaalisen median tilien kautta.
Toisaalta kestävyysteemat ovat pinnalla ja kiinnostavat monia muitakin. Miten omasta arjesta voi tehdä kestävämpää, kun maapallon resurssit hupenevat?
Demokratian vahvistaminen kestävyysmentori-tilin avulla
Oma ääni kuuluviin somessa! -hankkeeseen kuuluu myös ajatus demokratian vahvistamisesta; toivomme että senioritkin ottaisivat kantaa heille tärkeisiin asioihin sosiaalisen median kautta. Kestävyysmentori-tilin avulla voi harjoitella sosiaalisessa mediassa toimimista. Tilin voi perustaa esimerkiksi lastenlasten avulla Youtubeen, Blogspotiin tai Instagramiin. Siellä oman luovuutensa voi päästää valloilleen jakelemalla vinkkejä, videoita, kuvia ja neuvoja kestävyys- ja kiertotalousteemoista.
Moni suomalainen seniori on varsin koulutettu ja kykenee jakamaan todellista asiantuntijatietoa. Senioreilla on myös kiinnostavia harrastuksia, joiden ympärille kestävyysmentoritilin voi rakentaa.
Kierrätysyllätyksiä barbeille
Oma mummoni säästi kaiken ja häneltä löytyi askartelutarvikkeet vuoden jokaiseen juhlapäivään. Hän otti Barbie-nukkemme matkalle kotiinsa ”Pariisiin” ja ompeli seurueelle säästämistään tilkuista upeita mekkoja ja asusteita. Nuket palasivat meille matkalaukkujen ja pakaasien kanssa, joissa oli ihastuttavia Pariisin tuomisia pienenpienistä hajuvesipulloista lähtien! Ihmeellistä mitä kaikkea hän saattoi kierrätystavaroista keksiä. Toiset isovanhempani kalastivat läheisestä järvestä. Se oli todellista lähiruokaa.
Oma mummoni säästi kaiken ja häneltä löytyi askartelutarvikkeet vuoden jokaiseen juhlapäivään.
Seniorien taidot ovat tärkeitä tulevaisuustaitoja
Työelämässä mentoriksi pääsevät usein vanhemmat työntekijät, joiden arvokkaiden tietojen ja taitojen toivotaan välittyvän nuoremmille työntekijöille. Mentorin arvokkaaseen tehtävään pääsevät ne, joilla on jotakin aitoa annettavaa. Tätä annettavaa Suomen senioreilta varmasti löytyy paljon. Menneisyystaidot ovatkin nykyään myös tulevaisuustaitoja.
Joko sinäkin haluat perustaa oman ja jännittävän kestävyysmentoritilin? Tili voi liittyä melkein mihin tahansa taitoon, retkeilyyn, lähiruokaan, villiyrttien keräämiseen, mielenhallintaan, liikuntaan tai vaikkapa askarteluun?
Mentorit, gurut vai hurmaavat huijarit? -mediataitotapahtuma
Tule kuulemaan lisää kestävyysmentoreista Mentorit, gurut vai hurmaavat huijarit? -mediataitotapahtumaan Vapriikkiin perjantaina 4.10.2024 kello 10-15. Vapaa pääsy!
Ohjelmassa on myös kiinnostava mediataitoseminaari, Raija Mannisen Tiinasmoko- yrityksen slow stitching -työpaja ja mediataitoihin liittyviä työpajoja sekä kokeilupisteitä.
Oma ääni kuuluviin somessa! -hankkeen päätoteuttajina ovat Postimuseo ja Tampereen historiallisten museoiden Suomen Pelimuseo ja Mediamuseo Rupriikki. Pääyhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Museo Merkki, Mediakasvatusseura, Tampereen yliopiston mediakasvatuksen oppiaine ja Eläkeliitto sekä kumppaneina Sosped -säätiö (Maria Akatemia, Nettideittiturva) ja Pelastakaa lapset ry.
Lue myös
- Kirjoittajan toinen blogi hankkeeseen liittyen: Auervaarat postin väärinkäyttäjinä
Kuvat: Laura Häkkinen
Vastaa