Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Aamukahviseuraa virtuaalisesti 

Olli Nordling

Museot ovat täynnä historiallista tietoa, mutta aina sen esittäminen ei ole helppoa. Uutta Aamukahvi ja tuore lehti -näyttelyä tehtäessä Postimuseolla painittiin suuren pulman parissa. Miten lähes 200 vuotta suomalaista sanomalehden lukukulttuuria tiivistetään ymmärrettävään ja yleisöä puhuttelevaan muotoon?  

Postimuseon uudessa Aamukahvi ja tuore lehti -näyttelyssä  seisoo pöytä, jonka ääressä kävijällä on mahdollisuus lukea eri sanomalehtien näköispainoksia lähes 150 vuoden ajalta. Nappia painamalla pöydän päätyyn ilmestyy keskustelukumppani, jonka kanssa museokävijä voi tutustua lehtien sisältöihin elämyksellisesti ja hauskasti. Kyseessä on virtuaalinen aamukahvipöytä, joka kuljettaa suomalaisten aamukahvipöytien ja sanomalehtien äärelle 1800-luvun lopusta nykypäivään.  

Aamukahvi ja tuore lehti -näyttelyn aamukahvipöydässä eri ajassa elävät hahmot istuvat kaikki saman aamukahvipöydän ja kotiin kannetun sanomalehden ääressä. Keskustelukumppanina heillä on museokävijä eli sinä.

Idea virtuaalisen aamukahvipöydän rakentamiseen syntyi, kun pohdimme miten voisimme käsitellä suomalaisen sanomalehtikulttuurin omalaatuisuutta. Lisäksi halusimme tuoda esille käynnissä olevaa mediamaailman murrosta, joka jo nyt on vaikuttanut tapoihimme kuluttaa mediaa. Tavoitteenamme oli saada yleisön pohtimaan omaa suhdettaan paperiseen sanomalehteen sekä sitä, miten henkilökohtainen suhde sanomalehteen on muuttunut tai tulee ehkä tulevaisuudessa muuttumaan.  

Näyttelyn kannalta suurena haasteena oli keksiä tapoja mediamaailman murroksen esittämiseen ymmärrettävästi sekä henkilökohtaisuutta ja muistoja herättelevällä tavalla. Näyttelyn yhteydessä tehty sanomalehtimuistokeräys  ja aiheesta käydyt keskustelumme vahvistivat käsityksiä siitä, että suomalaisten mielissä paperinen sanomalehti liitetään perustavanlaatuisesti  aamukahvipötyään kuuluvaksi. Saimme idean, jossa museokävijöillä on mahdollisuus istuutua eri aikojen aamukahvipöytiin ja kokea lehden monet merkitykset. Juttuseuraa kuunnellessa kävijä voi myös pohtia, mikä Suomessa ja aamukahvipöydissä on ajan saatossa muuttunut, ja toisaalta mikä on pysynyt samana. 

Suomalaisten suhde sanomalehteen on ainutlaatuinen 

Suomalaiset ovat tunnetusti lukukansaa. Siinä missä suurin osa eurooppalaisista ostaa sanomalehtensä kioskeista ja marketeista, me suomalaiset olemme tottuneet tilaamaan lehtemme kotiin. Lehtiä on kannettu koteihin 1850-luvulta alkaen ja lukijoiden side lehtiin on muodostunut lujaksi. Ajan saatossa sanomalehden lukemisesta on tullut osa suomalaisten aamurituaaleja niin arkena kuin viikonloppuisinkin. Lehdestä on saatu tietoa maailman tapahtumista, kyläpolitiikan käänteistä sekä kauppojen tarjouksista ja urheilutuloksista. Lehti luo osaltaan aamun tunnelman ja sen lukemiseen kytkeytyy lähes kaikilla rakkaita muistoja.  

Viimeisen 30 vuoden aikana paperisten lehtien lukeminen on kuitenkin vähentynyt. Yhtenä merkittävimpänä syynä voidaan pitää digitalisaatiota ja sen synnyttämiä uusia tapoja käyttää mediaa. Paperisen lehden korvaa yhä useammin tabletilta luettava digilehti eikä lehden lukuun ole enää yhtä vakiintunutta paikkaa. 

Museodraama tekee hahmot eläviksi 

Virtuaalinen aamukahvipöytä toteutettiin yhteistyössä museodraaman ammattilaisten eli Somana ry:n Museonauttien kanssa. Käytännön työ eteni niin, että yhdessä näyttelyn yhteistyökumppanin Päivälehden museon työntekijöiden kanssa valitsimme viisi valtakunnallisesti tai paikallisesti merkittävää tapahtumaa, jotka kuvastavat oman aikansa maailmaa. Tämän jälkeen mietimme, minkälaiset henkilöt olisivat aikanaan olleet lukemistaan tapahtumista kiinnostuneita. 

Aamukahvipöytään syntyivät arvokonservatiivinen, mutta suomalaismielinen pappi 1890-luvulta, kieltolain päättymistä juhlistava opettajatar vuodelta 1932 sekä Los Angelesin olympialaisten 1984 tuloksia lehdestä ääneen kertaava perheenisä. Mukaan joukkoon mahtuivat myös Kauniit ja rohkeat -näyttelijä Ron Mossin Jyväskylän vierailua 1993 äimistelevä opiskelija sekä valveutunut ja digiteknologian haltuun ottanut 2020-luvun eläkeläinen. Museonauttien Maiju Eronen ja Henna Moisio käsikirjoittivat hahmoille vuorosanat ja etsivät rooleihin sopivat näyttelijät. Lopuksi hahmot kuvattiin ja kokonaisuus istutettiin näyttelyyn siten, että kävijä tuntee istuvansa oikeassa aamukahvipöydässä, oikean keskustelukumppanin kanssa.  

Emme ole aikaisemmin kokeilleet vastaavaa, joten on ollut hienoa nähdä, että yleisö todella viettää aikaa näyttelyn aamukahvipöydässä istuen. Käy siis sinäkin istahtamassa pöydässä ja kerro meille palautteessa millaisia ajatuksia tai muistoja se sinussa herätti. Toivottavasti kokemus on yhtä mukava ja palkitseva kuin sen tekeminenkin. 

Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely on avoinna Postimuseossa, museokeskus Vapriikissa Tampereella 28.8.2022 saakka. Aamukahvipöytään voit istuutua Vapriikin aukioloaikoina ti-su klo 10 – 18. 

Halutessasi voit kutsua näyttelyssä esiintyviä hahmoja oman aamukahvipöytäsi ääreen. Kesän ja syksyn mittaan julkaisemme virtuaalisen aamukahvipöydän videoita Youtubessa kuukausittain. Katso ensimmäinen video tästä:

 

 

 

Hymyilevä silmälasipäinen, puolipitkä- ja tummahiuksinen sekä parrakas mies vihreässä neulepuserossa.
Olli Nordling digituottaja, museopedagogi
Olen toiminut erilaisissa kasvatus- ja opetustehtävissä vuodesta 2014 lähtien. Nykyinen pestini Postimuseossa alkoi helmikuussa 2020. Erityisen kiinnostunut olen sosiaalihistoriasta sekä viestinnän historiasta ja vaikutuksista yhteiskuntaan. Harrastuksiini lukeutuvat musiikki, digitaaliset pelit sekä palstaviljely.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös