Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Auervaarat postin väärinkäyttäjinä

Laura Häkkinen

Postimuseossa on meneillään Oma ääni kuuluviin somessa! -mediakasvatushanke, jonka tavoitteena on kohentaa senioreiden ja nuorten medialukutaitoa ja -kriittisyyttä yhteisissä työpajoissa. Yhtenä aiheena ovat romanssihuijaukset.

Koivun molemmin puolin hienoihin vaatteisiin pukeutuneet nainen ja mies.

Kuva: Veera Häkkinen

Medialukutaitoihin kuuluu muun muassa kyky erottaa virheellinen tieto uutisvirrasta. Tämä oli yksi syy, miksi hankkeessa tarkensimme katsettamme romanssihuijareihin. Tutustumalla romanssihuijareiden toimintatapoihin mediakriittisyyttä on mahdollista opettaa myös laajemmin, kun huijareiden yhteydenottokirjeitä luetaan kriittisellä silmällä.

Kaikki mitä mediassa kerrotaan, ei todellakaan ole totta. On tärkeää, että yksilö osaa seuloa oikean tiedon kaikenlaisten puoskareiden ja muiden epäeettisten toimijoiden lähestymisyritysten seasta, aivan kuten epäilyttävät hyypiöt ja potentiaaliset narsistit yökerhon tiskiltä.

Salaliittoteoriat ovat myös aidon tiedonvälityksen riesana, jos yksilö ei lopulta usko mihinkään tutkittuun tietoon, vaan haksahtaa huru-gurujen valheellisiin skenaarioihin ja viholliskuviin. Näitä voidaan ruokkia myös valtiollisten toimijoiden taholta. Aidon tiedon tunnistaminen onkin myös maanpuolustuksellisessa mielessä tärkeää.

Vaikka nykyään romanssihuijausten tekijät löytyvät usein kansainvälisiltä vesiltä, on meillä Suomessakin muutamia esimerkkejä aidoista romanssihuijareista jo ennen digitaalisen viestinnän aikakautta.

Hienoihin vaatteisiin pukeutunut mies kurkkaa puun takaa kynä ja paperilehtiö kädessään.

Kuva: Veera Häkkinen

Kuuluisa huijari Ruben Oskar Auervaara

Näistä yhtenä esimerkkinä Ruben Oskar Auervaara, joka syntyi vuonna 1906 Turussa ja kuoli Helsingissä vuonna 1964. Auervaara nousi valtakunnalliseen, kyseenalaiseen maineeseen huijaamalla rahaa naisilta, joita tapasi lehti-ilmoitusten avulla. Ilman seuraamuksia Auervaara ei seikkailuistaan kuitenkaan selvinnyt: vankilavuosia kertyi eri vankiloissa yhteensä peräti 26. Auervaaran nimi on Suomessa nykyään käsite, jolla lipevää ja petollista hurmuria luonnehditaan.

Auervaaran alkuperäinen sukunimi oli Jansson, mutta hän muutti sen vuonna 1935 Auervaaraksi. Sinänsä häkellyttävää, että naiset jättivät huomiotta jo hurmurin nimessä olevan varoituksen ”tuotteen” potentiaalisesti vaarallisesta sisällöstä. Toisaalta korkea elämyshakuisuus on tutkimusten mukaan paitsi kokijoita, varmasti myös tekijöitä yhdistävä tekijä. Toki romanssihuijaukset menevät usein läpi tilanteissa, joissa kokija on vaikeassa elämäntilanteessa ja hänen seulansa on heikentynyt. Tällöin huijaria voikin olla hankalampi tunnistaa.

Kirjeenvaihto tärkeässä osassa huijauksia

Postimuseon kannalta Auervaaraan liittyy monia kiinnostavia seikkoja, tekihän Auervaara valloituksensa ennen kaikkea kirjeenvaihdon välityksellä, tehden näin postista tavallaan tahattoman osallisen. Tätä kautta Auervaara voidaan nähdä eräästä näkökulmasta myös jonkinlaisena postin väärinkäyttäjänä. Voisi ajatella, että Postin näkökulmasta sen välittämien kirjeiden tulisi mieluiten olla mukavaa, ilahduttavaa sekä informatiivista viestintää, joka välittää oikeata tietoa. On kurjaa, että Posti saattaa olla hämärämiesten epäilyttäviä puuhia edistävä juoksupoika.

Suomalainen valokuvaaja sekä liikemies Unto Parvilahti kirjoittaa muistelmissaan tavanneensa Ruben Oskar Auervaaran Katajanokan vankilassa vuonna 1944. Pienikokoinen Auervaara osoittautui yllättäen kuitenkin surkeaksi kirjeiden kirjoittajaksi; miehellä oli alkeellinen käsiala ja kirjoitustaito. Silti nimenomaan kirjeenvaihto toimi Auervaaran roistontöiden välineenä, jolla hän koukutti uhrinsa uskomaan mitä mielikuvituksellisempiin tarinoihin.

Roolileikkien mestari “kreivi Lindgren”

Seura-lehden toimittajan Riikka Forsströmin mukaan toinen romanssihuijari, Pertti Ylermi Lindgren eli “kreivi Lindgren” nousi kuuluisuuteen 1960-luvulla Auervaaran manttelinperijänä. Edeltäjänsä tapaan hän oli paitsi valheiden, myös roolileikkien mestari. Hän oli puhdas, sliipattu ja hyvin pukeutunut. Luonteeltaan hän oli hauska, sosiaalinen ja kielitaitoinen.

Pertti Ylermi menikin täydestä esiintyessään Tony Peter Axel Alexander Oscar af Oxenstiernana, lentokapteenina. Näppäränä poikana hän varasti lentokapteenin virkapuvun lentokentältä. Italialaisena Benjamin Torrinina Lindgren huijasi rovaniemeläiseltä psykologilta miltei puoli miljoonaa markkaa. Lisäksi Pertti esiintyi myös valepappina, Tage Melininä, ja julisti Jumalan sanaa Turun tuomiokirkossa.

Romanssihuijareiden kirjeenvaihtoon olisi mielenkiintoista perehtyä tarkemmin näin Postimuseon työntekijänkin näkökulmasta. Rakkauskirjeet – sepitetytkin – ovat tietenkin aina myös hyvää viihdettä, etenkin näin kesällä.

Koivun molemmin puolin hienoihin vaatteisiin pukeutuneet nainen ja mies.

Kuva: Veera Häkkinen

Miten suojautua nykyajan Auervaaroilta?

Romanssihuijauksiin menetetään Suomessa miljoonia euroja vuosittain ja kyse on valitettavasti kasvussa olevasta ilmiöstä. Nykyajan Auervaarat hyödyntävät kirjepostin sijaan usein digitaalista viestintää ja tekoälyä. Digitaalisen tuttavuuden tunnistaminen valeprofiililla toimivaksi henkilöksi ei ole aina helppoa. Tekijät hyödyntävät myös reaaliaikaista videoiden muokkausta, jolloin tekeytyminen toiseksi ihmiseksi tulee tulevaisuudessa ikävä kyllä vain helpottumaan.

Hankkeemme kumppanin, romanssihuijausten kokijoita sekä tekijöitä auttavan Sosped Säätiön Helmi Korhonen muistuttaa kuitenkin Laurea ammattikorkeakoulun ”Romanssihuijausten ABC”-koulutuksessa tärkeästä säännöstä, jolla romanssihuijareita vastaan voi suojautua: ”Älä koskaan lähetä rahaa henkilölle, jota et ole tavannut”.

Romanssihuijareiden tunnistamiseen voit käyttää myös esimerkiksi Google-hakukoneen käänteistä kuvahakua. Sospedin sivuilta löytyy paljon hyviä vinkkejä, joilla romanssihuijarin voi tunnistaa.

Aina kannattaa muistaa, että verkosta voi myös löytyä ihan oikeita ystäviä. On kuitenkin parempi tehdä hieman salapoliisintyötä ennen kuin sokeasti luottaa netin hurmureihin. Sospedin mukaan uusista nettituttavuuksista kannattaa myös kertoa kavereille ja perheelle. Porukalla on helpompi miettiä, millainen kaveri linjojen toisessa päässä on kyseessä.

Mentorit, gurut vai hurmaavat huijarit? -mediataitotapahtuma 4.10.2024

Kuva: Laura Häkkinen

Järjestämme perjantaina 4. lokakuuta 2024 Mentorit, gurut vai hurmaavat huijarit? -mediataitotapahtuman museokeskus Vapriikissa, Tampereella.

  • Ohjelmassa dis- ja misinformaatio, mediakriittisyys, kestävyysajattelu ja verkkohuijaukset sekä teeman mukaisia esittelypöytiä ja pajoja.
  • Puhujina mm. mediakasvatuksen professori Sirkku Kotilainen (Tampereen yliopisto), Helmi Korhonen (Sosped Säätiö), Maarit Mustonen (Pelastakaa Lapset)
  • Tapahtuma sopii erityisen hyvin senioreille ja nuorille, opettajille, opettajaksi opiskeleville ja mediakasvattajille sekä vanhemmille. Tapahtumaan ovat kaikki tervetulleita!

Siirry Tapahtuman sivulle

Lähteet

 

Kuvissa esiintyjät Mikko Korpela ja Laura Häkkinen.

Ruskeatukkainen nainen tummanvihreäss puserossa katsoo pois kuvasta.
Laura Häkkinen projektikoordinaattori
Mediakasvattaja ja teatteri-ilmaisun ohjaaja. Aloittanut Postimuseolla Mediakasvatus-hankkeen parissa vuonna 2023. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös