Unohtumattomia kirjeitä Suomesta
Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttelyssä Postimuseossa Vapriikissa esillä olevat kirjeet ovat paitsi oman aikansa kuvaajia niin koskettavia, samaistuttavia ja erilaisia tunteita herättäviä. Näyttelyyn liittyy runsaasti tapahtumia, kuten teatteri- ja musiikkiesityksiä, Kirjeklubeja ja luentoja.
Rakkaus, ilo, jännitys, suru, ikävä, kaipaus ja huoli ovat muun muassa tunteita, jotka kirjeistä nousevat esiin. Näitä, joskus traagisiakin ja toisaalta riemastuttavia kirjeiden tunteita, tulkitsevat näyttelijät Seela Sella ja Esko Roine kuunnelmien muodossa. Nyt kirjeitä voi kuunnella myös verkossa: Kuuntele kirjeet verkossa.
– Voin kuvitella, miltä tuntuisi asettautua esimerkiksi äidin asemaan ja lukea kirjeestä, että oma poika on jäänyt rintamalle haavoittuneena, eikä häntä enää löydetä. Tai nuori tyttö, joka saa kirjeitse tiedon ystävänsä kuolemasta. Toisaalta näyttelyn kirjeistä löytyy paljon iloa, lohtua ja ennen kaikkea rakkauden osoituksia, pohtii näyttelyn projektipäällikkö Suvi Jalli.
Postimuseo on koonnut näyttelyn kirjeet vuonna 2017 järjestetystä keräyksestä, jossa Postimuseo ja Posti hakivat suomalaisille merkityksellisiä kirjeitä. Osa kirjeistä koostuu tietokirjailija Timo Kalevi Forssin toimittamasta Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -kirjasta, joka ilmestyy näyttelyn avaamisen aikoihin. Kaikki reilut 50 näyttelyn kirjettä on myös taustoitettu ja ne ajoittuvat 1800-luvun lopulta 2010-luvulle.
Like Kustannuksen tuottamasta Forssin kirjan aineistosta museo on valinnut näyttelyyn pääasiassa tunnettujen suomalaisten kirjeitä. Esimerkiksi Aleksis Kiven kirjeen isälleen Erik Johan Stenvallille vuonna 1864 ja Ville Riikosen kirjeen Tarja Haloselle vuonna 2011 sekä Halosen vastauskirjeen. Aleksis Kivi kirjoitti isälleen kirjeen, joka on täynnä dramaattisia käänteitä. Riikonen anoo käsinkirjoitetussa kirjeessä totaalikieltäytyjänä vapautusta vankeusrangaistukseensa siviilipalvelusrikkomuksesta.
Näyttely toimii myös tapahtuma-areenana. Kirjeklubeilla luetaan ja keskustellaan erilaisista kirjeistä. Museo toivoo myös yleisön tuovan omia kirjeitään joko luettavaksi tai niitä voi halutessaan itse lukea. Näyttelyyn liittyy myös teatteri- ja musiikkiesityksiä sekä luentoja.
#karanteenikirjeet
Haastamme sinut osallistumaan #karanteenikirjeet -kampanjaamme. Muista läheistä tai ystävää kirjeellä tai jos kirje tuntuu haasteelliselta, niin sitten postikortilla. Kirjeen tai kortin kirjoitus on hauskaa tekemistä myös lapsiperheille.
Unohtumattomia kirjeitä verkossa
Tutustu näyttelyn kirjeisiin Unohtumattomia kirjeitä verkossa -verkkonäyttelyssä. Voit tutkia kirjeiden kuvia, lukea ja myös kuunnella kirjeitä Seela Sellan ja Esko Roineen lukemana.