Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kuvan vallankumous

1. kerros
15 / 10 / 7 €

Kuvan vallankumous -näyttely esittelee, miten valokuvasta tuli olennainen osa postikorttia ja uudenlaista viestintää.

Kamerat, valokuvaus ja postikortti mullistivat kuvallisen viestinnän 1800–1900-lukujen vaihteessa. Älypuhelinten kamerat, pikaviestisovellukset, sosiaalinen media ja tekoäly mullistivat saman asian sata vuotta myöhemmin uudelleen.

1890-luvun lopulla miljoonat edulliset valokuvapostikortit tulivat kaikkien ulottuville ja niitä ryhdyttiin hyödyntämään viestinnässä. Postikorttien kuvissa alettiin esittää kaikenlaisia aiheita: onnettomuuksia, tulipaloja, maanjäristyksiä, mielenosoituksia ja sotaa. Kuvapostikorttien avulla valokuvat kiinnittyivät tiiviisti osaksi elämäämme ja alkoivat vaikuttaa mielipiteisiimme. Valokuva sai meistä tiukan otteen.

Näyttely esittelee valokuvan syntyä ja käyttökulttuuria niin kuvajournalismin, maisemakuvauksen kuin postikortin käytön näkökulmista. Näyttely nostaa esiin myös valokuvaajia linssin takaa ja johdattaa kävijän pohtimaan, mikä kuvan merkitys on meille nykyään. Osana näyttelyä on myös taiteilija Sami Lukkarisen ja tulevaisuustutkija Roope Mokan tekoälyllä tuotettuja kuvia tutkiskeleva teos.

Näyttely perustuu Olavi Hankimon keräämään laajaan kansainväliseen postikorttiaineistoon ja sen analyysiin. Postimuseo julkaisee elokuussa 2024 Olavi Hankimon kirjoittaman, runsaasti kuvitetun Isänmaan yö – Vastarintaa ja uutiskuvia postikorteilla -tietoteoksen, joka keskittyy kuvajournalismiin ja täydentää näyttelyä.

Näyttelyssä kiinnitetään erityistä huomioita saavutettavuuteen. Näyttelysisältöihin voi tutustua kuvailutulkkeiden avulla, jotka toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston Kuvailutulkkauksen käsikirja -hankkeen kanssa.

Katso kuvia

Postikortti Emil Rundmanin kuvaamasta kuvasarjasta Senaatintorin kasakkamellakasta 18.4.1902. Kuva: Olavi Hankimon postikorttikokoelma.
Takaisin ylös