Paul Tiililän mail art -kokoelma
Paul Tiililä (1931–2020) oli suomalainen kirjailija ja kuvataiteilija, joka harrasti aktiivisesti postitaidetta. Tiililä lahjoitti Postimuseolle runsaat 2000 työtä sisältävän postitaiteen kokoelmansa kahtena lahjoituksena vuosina 2004 ja 2014. Teokset ovat kertyneet Paul Tiililän mail art -harrastuksen tuloksena. Niiden lisäksi on julkaisuja ja koosteita näyttelyistä, joihin Tiililä on osallistunut. Kokoelmaan sisältyy töitä yli 1000 taiteilijalta noin 50 eri maasta. Kokoelman vanhimmat työt ovat 1990-luvulta.
Kuvagalleriassa on selattavissa 40 valikoitua työtä aika- ja urheiluteemalla.
Mitä on postitaide?
Postitaiteessa taiteilijat lähettävät toisilleen viestejä, pieniä taideteoksia, piirustuksia, kannanottoja ja kuvia. Kaikki kulkee postin kautta. Alun alkaen periaatteena oli, ettei lähetetty teos saanut olla arvokkaampi kuin kirjekuori, jossa teos kulki. Usein teos oli taiteilijan tekemä ja postimerkillä varustettu postikortti. Nykyisin sekä teoksissa että toimitustavassa sovelletaan myös nykytekniikkaa.
Postitaiteen tekemiseen saa ja voi osallistua kuka tahansa. Postitaidenäyttelyyn tai tapahtumaan tähtäävän projektin voi niin ikään aloittaa kuka tahansa. Yleensä kaikki projektiin tulleet työt laitetaan näytteille. Postitaideprojekteissa ei ole osanottajamaksuja eikä teoksia voi ostaa tai myydä. Näyttelyn järjestäjä lähettää osallistujille tavallisesti projektin osanottajaluettelon, joka joskus on vaatimaton osoitemoniste, joskus painettu näyttelykatalogi.
Postitaide sai alkunsa 1960-luvun alussa Keski-Euroopassa, jossa oli syntynyt kokeilevan taiteen Fluxus-liike. Postitaide on saanut vaikutteita myös dadaismista ja surrealismista. Suomeen postitaide saapui 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Postitaiteen pioneereja Suomessa olivat mm. Ilkka-Juhani Takalo-Eskola, Arto Kytöhonka ja J.O. Mallander.