Postinjakajien uskollinen apuri jo 50 vuotta
Vuonna 1973 taajamien postimiehet saivat käyttöön upouuden työvälineen, kolmipyöräisen jakelukärryn. Kaupungeissa pääosin jalan kulkeneet postimiehet olivat tottuneet kantamaan nahkalaukuissaan raskaita taakkoja, joten niska- ja selkävaivat olivat yleisiä. Jakelukärry sai ristiriitaisen vastaanoton.
Jakelukärry koostui harmaasta muovisesta Perstorpin valmistamasta kuljetuslaatikosta, joka asetettiin metalliputkista valmistetun kehikon varaan. Kärryssä oli pumpattavat kumipyörät. Lähetykset saattoi peittää irtopressulla. Vaikka jakelukärry oli tervetullut apuväline postin kuljettamiseen jakelureiteillä, niin kuten useimmat uudet välineet, myös kärry sai aluksi ristiriitaisen vastaanoton. ”Isot miehet lykkäämässä postia lastenvaunujen kanssa pitkin katuja”, sitä kritisoi osa.

Ensimmäisessä jakelukärryssä lähetykset suojattiin pressulla. Postinjakelua jakelukärryllä 1978. Postimuseo, Jaakko Savolainen.
Jakelukärry vakiintui kuitenkin nopeasti käyttöön ja sai 1970-luvun lopulla myös tarpeen vaatiessa lukittavan, kiinteän muovikannen. Nykyään 1970–1990-lukujen kärryjä on yhä pieni määrä varhaisjakelun käytössä sellaisissa paikoissa, joissa sanomalehtien jakelu lähtee eri paikasta kuin päiväpostinjakelu, jolloin työvälineiden kuten jakelukärryjen yhteiskäyttö ei ole mahdollista.

Jatkokehitellyssä mallissa oli muovinen kansi, jonka sai tarvittaessa lukittua. Postinjakaja Espoon Matinkylässä 1970-luvun lopulla. Postimuseo, Markku Mattila.
Teollista muotoilua ja testailua
1990-luvun puolivälissä Posti järjesti suunnittelukilpailun uudesta jakelukärrystä. Sen voitti teollinen muotoilija Risto Suhosen suunnittelema Visio 2000 -malli. Mallia testattiin kolme vuotta eri puolilla Suomea ennen kuin kaikki jakelukärryt päätettiin uusia. Kärryjen valmistuksesta vastasi kangasalalainen Asoma Oy. Jakelukärry oli entistä kevyempi, mm. kangaspintaisen kuljetusosan vuoksi. Kärryssä oli edelleen kolme pyörää, mutta umpikumisia pyöriä ei enää tarvinnut pumpata.

Asoma Oy:n valmistama manuaalinen Visio 2000 -jakelukärry. Postimuseon esinekokoelmat.
Jakelukärryt sähköistyvät
Uuden käyttöön tulleen manuaalisen Visio 2000 -mallin pohjalta alettiin pian jatkokehitellä ensimmäistä sähköistä jakelukärryä, jota testattiin 2000-luvun alussa erilaisissa sääolosuhteissa mm. Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Testien jälkeen vuonna 2002 käyttöön otettiin ensimmäiset 50 sähkökärryä, johon oli lisätty moottori, akku, näyttöpaneeli, nopeuden säätökahva ja erillinen latauslaite. Vetävä eturengas voitiin varustaa tarvittaessa jääketjulla.

Asoma Oy:n sähköisessä jakelukärryssä on moottori, akku, näyttöpaneeli, nopeuden säätökahva ja latauslaite. Postimuseo, Tapio Mustasaari.
Asoma Oy:n valmistamia manuaalisia ja sähkökäyttöisiä perusjakelun kärryjä on edelleen käytössä noin 100 sellaisilla reiteillä, joissa jakelukärryjä kuljetetaan pakettiautolla reitin lähtöpisteeseen. Asoman kärry on kevyt ja se on helppo nostaa autoon.
Vuodesta 2018 alkaen Asoman kärryt ovat pääosin korvautuneet isoilla sähköavusteisilla Küburz Switzerlandin valmistamilla maksijakelukärryillä, joita Postilla on käytössä tällä hetkellä noin 550. Maksijakelukärryihin jaettavaa postia mahtuu huomattavasti enemmän kuin aikaisempiin malleihin, eikä täydennyksiä tarvitse enää tehdä reitin varrella.

Kari Tuomola testaamassa sähköistä maksijakelukärryä vuonna 2018. Posti Group Oyj, Vesa Kippola.
Oletko sinä bongannut sähköisen maksikärryn? Onko sinulla muistoja jakelukärryistä? Kerro meille lisää info@postimuseo.fi
Tutustu lisää
Postin eri aikakausien kulkupelejä ja työvälineitä, kuten jakelukärryjä, voi tutkiskella Postimuseon valokuvista Finna.fi palvelun kautta!
Artikkelikuvassa Posti Helsinki 10:n postimiehet Arto Rajala ja Jari Koskipato ovat jakelukierroksella Helsingin keskustassa uusissa bermudashortseissaan kesäkuussa 1989. Postimuseo, Tapio Mustasaari.