Museocon 2024
Museocon saapuu jälleen Vapriikkiin lauantaina 9. marraskuuta.
Koko perheen tapahtumassa pääsee kokeilemaan mm. pöytäroolipelejä, osallistumaan työpajoihin ja teemaopastuksille sekä tekemään löytöjä taidekujalla. Luvassa on lisäksi pelejä ja esitelmiä sekä cosplay-teemaista ohjelmaa. Päivä huipentuu musiikki- ja tanssiesityksiin. Tule tutustumaan roolipelaamisen, cosplayn, coni-kulttuurin ja aasialaisen populaarikulttuurin maailmaan, niiden historiaan ja harrastajiin. Museoconin ohjelma sisältyy Vapriikin pääsymaksuun, taidekujalle ja museoravintolaan vapaa pääsy. Tutustu ohjelmaan alta.
Vapriikin pohjakartan löydät täältä.
VIISTOKATU 1. kerros
Klo 11.00–18.45 Taidekuja
Museoconin taidekujalla harrastajataiteilijat ja käsityöläiset myyvät teoksiaan ja tuotteitaan. Tarjolla on muun muassa printtejä, tarroja, koruja, pinssejä, fanitaidetta ja paljon muuta. Tule tekemään löytöjä! Taidekuja on maksuton ja sijaitsee Vapriikin ensimmäisessä kerroksessa.
PIKKU PÄSSIN TILA VIISTOKADULLA 1. kerros
12.00–14.00 ja 15.00–18.30 Kuvauspiste
Tule kuvauttamaan Museocon-tyylisi/cosplay-asusi kuvauspisteelle! Valmiit kuvat löytyvät tapahtuman jälkeen conikuvat.fi:stä. Kuvauspiste on maksuton ja sijaitsee Vapriikin ensimmäisessä kerroksessa.
11.00–18.00 Tule tutustumaan Rantaperkiön nuorisokeskuksen ja kulttuurikeskuksen toimintaan!
Miten pelaaminen ja nuorisotyö sopivat yhteen? Tampereella Rantaperkiössä sijaitsevan diginuorisokeskuksen työntekijät saapuvat keskustelemaan siitä, mitä kaikkea diginuorisotyöllä tarkoitetaan.
Rantaperkiön diginuorisokeskus palvelee koko Tampereen nuoria. Nuorisokeskuksessa on tilat sekä tarvikkeet kaikenlaiseen digitaaliseen harrastamiseen – pelaamiseen, striimaamiseen, videoiden ja pelien tekemiseen, digitaaliseen piirtämiseen ja melkein mihin vain. Avoimen toiminnan lisäksi Rantsussa järjestetään pelaamiseen liittyviä ryhmiä sekä tapahtumia.
Monitoimitalo 13 on Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden kulttuurikeskus, joka tarjoaa nuorille monipuolisesti vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja harrastustoimintaa. Talosta löytyy avointa & ohjattua toimintaa, harrastusryhmiä, kursseja, työpajoja sekä tapahtumia. Lisätietoa: https://www.tampere.fi/nuoret/nuorten-kulttuurikeskus-monitoimitalo-13
11.00–18.45 Oleskelutila
RAVINTOLA VALSSI 1. kerros
11.00–18.00 Liikkuva kirjasto
Liikkuvan kirjaston pisteellä esitellään kirjaston peliaineistoa, harrastustiloja ja tapahtumia. Voit hankkia itsellesi kirjastokortin, lainata peliaineistoa tai pelata lautapelejä paikan päällä. Voit myös tehdä itsellesi upean pinssin.
16.30–17.00 Cosplay-näytös
Oletko aina halunnut päästä esittelemään cosplay-asuasi lavalle? Nyt siihen on mahdollisuus Museoconin cosplay-näytöksessä! Olit sitten tehnyt pukusi itse, muokannut valmista vaatekappaletta tai ostanut asun valmiina, olet tervetullut Museoconin cosplay-näytökseen. Lavaosuus ei sisällä esitystä, eikä kyseessä ole kilpailu. Voit osallistua ohjelmaan yksin tai kaverin kanssa.
Voit ilmoittautua cosplay-näytökseen Museoconin infopisteellä, Vapriikin ala-aulassa klo 10–15. Museoravintola Valssi sijaitsee maksuttomalla alueella Vapriikin ensimmäisessä kerroksessa.
17.15–17.45 Cosplaytanssi: Jumping in the Snow
Lumen hiutaleet laskeutuvat maahan ja kuura on jo vallannut ikkunat. On siis aika More More Hopin jo kolmannelle livelle! Valmistaudu talven lämpimään vastaanottoon, kun idolimme nousevat lavalle jälleen mukanaan… jouluisia tunnelmia? No, kuitenkin! Tervetuloa katsomaan More More Hopin kolmatta liveä; Jumping in the Snow!
17.45–18.00 Kpop -tanssiesitys
18.15–18.45 Henri Toivonen / GuitarWanker90
Henri Toivonen on tamperelainen kitaristi, joka tekee Youtubeen omanlaisia versioita pelimusiikkikappaleista ottaen vaikutteita rock- ja metallimusiikista. Museoravintola Valssissa kuullaan niin klassikkoja vuosikymmenten takaa kuin myös modernimpien pelien kappaleita.
AUDITORIO 1. kerros
PERUTTU 12.00–12.45 Legendoja ja lohikäärmeitä – Pelinjohtajan kirja
Ohjelma on valitettavasti peruttu.
12.45–14.15 Uudet ja vanhat pelinjohtajat kertovat – Dungeons & Dragonsia neljällä vuosikymmenellä
Dungeons & Dragons 50 vuotta -näyttelyn teossa mukana olleet pelinjohtajat Mikko Moisio, Ville Lähde, Kerttu Vähänen, Janne Mikola ja Jenni Leppänen kokoontuvat keskustelemaan siitä, miten Dungeons & Dragons on muuttunut vuosien aikana. Paneelin vanhimmat pelinjohtajat ovat aloittaneet 80-luvulla ja uusimmat 2020-luvulla, joten myös heidän pelikokemuksissaan on eroja. Paneelikeskustelussa käydään lävitse Dungeons & Dragons -pelikulttuurin muutoksia ja pelaamisen taustalla olevia vaikutteita 80-luvulta tähän päivään.
14.30–15.30 Go, Goblins, Go! -yhteisöroolipeli
Hyppää mukaan koko salin roolipeliseikkailuun! Pienet goblinit tarvitsevat sinua! Go, Goblins, Go! on Dragon leaguen peli, jota voi pelata koko Sali kerrallaan. Pelin alussa käytetään minuutti hahmon luomiseen, ja sitten on aika lähteä seikkailulle. Aiempaa kokemusta roolipelaamisesta ei tarvita, ja mukaan voi osallistua juuri niin isolla tai pienellä panoksella kuin haluaa. Kuka uskaltaa tulla heittämään kohtalon suurta jättinoppaa?
15.30–16.15 Tokiosta Tapiolaan! Yhteisökuratoitu näyttely japanilaisen populaarikulttuurin harrastamisesta
Museo Leikissä Espoon Tapiolassa avattiin keväällä 2024 erikoisnäyttely japanilaisen populaarikulttuurin harrastamisesta Suomessa. Näyttelyn pohjaksi museo järjesti keväällä 2023 kyselyn, jossa kartoitettiin harrastuneisuutta Suomessa. Vaikka kysely oli pitkä, museo sai siihen noin 600 vastausta. Vastaajista koottiin noin 30-päinen harrastajajoukko, joka lähti toteuttamaan näyttelyä museon kanssa. Tästä poikkeuksellisesta projektista saapuvat kertomaan Museo Leikin näyttelyn pääkuraattori Anna Salonen sekä amanuenssi Mirkka Hekkurainen. Yleisö saa myös kuva- ja videomateriaalin myötä kurkistuksen pääkallopaikalle Espooseen.
16.30–17.15 Joleen Blom: Romance Games in Japanese Culture
Otome games are blooming in Japan. In her talk, dr. Joleen Blom zooms in on otome games, romance games for women: what is the history of these games in Japan, why would someone play otome games, what do these games look like, and how are they played now?
AUDITORION LÄMPIÖ 1. kerros
14.30–16.15 Tule kokeilemaan erilaisia Dungeons & Dragons -pelityylejä paneelin pelinjohtajien kanssa.
Vetäjinä Ville Lähde, Kerttu Vähänen ja Janne Mikola.
16.30–18.15 Tule kokeilemaan erilaisia Dungeons & Dragons -pelityylejä paneelin pelinjohtajien kanssa.
Vetäjinä Mikko Moisio ja Jenni Leppänen.
KOKOUSTILA RAUTA 2. kerros
12.00–18.00 Useless Cowards –miniatyyridemopeli
Peli on U&P Gamesin tuleva myöhäiskeskiajan, 1400-luvun Italian taisteluihin keskittyvä miniatyyritaistelupeli, joka julkaistaan vuonna 2025. Conin aikana testipeliryhmä hioo vielä viimeisiä sääntöjä kohdilleen.
Tule katsomaan näyttäviä myöhäiskeskiaikaisia palkkasoturiarmeijoita kiivaissa taisteluissa. Pelin suunnittelutiimi on esittelemässä peliä ja avaamassa ajatuksia pelin taustalla. Miniatyyripelit ovat hieno harrastus, jossa pelaamiseen yhdistyy myös miniatyyrien maalausta ja historiallisissa peleissä historiantutkimusta.
Pelin lisäksi voit tunnistaa sotilaiden kilpiin maalattuja pyhimyksiä leikkimielisessä pyhimysvisassa!
PELIMUSEO 2. kerros
Oletko aina halunnut kokeilla roolipelejä tai kaipaatko peliseuraa? Museoconin matalan kynnyksen peleissä pääset tutustumaan roolipelaamiseen kolmen kokeneen roolipelaajan johdolla. Ouva Kotkanoja vetää Taikaponiropea Tails of Equestrian säännöillä, Christopher Stratton Smith vetää Sulkavan sointu -seikkailun Legendoja ja Lohikäärmeitä -säännöillä ja Mikko Helin Lohikäärmekulttia Dungeons & Dragonsin viidennen laitoksen säännöillä. Peleihin voi osallistua ilman aikaisempaa roolipelikokemusta ja niissä ei tarvitse olla mukana koko peliaikaa. Voit siis kokeilla pelejä matalalla kynnyksellä, vaikkapa vain tunnin tai kaksi.
PERUTTU 12.00–15.00 Ouva Kotkanoja: Taikaponirope (Tails of Equestria)
Ohjelma on valitettavasti peruttu.
12.00–15.00 Christopher Stratton Smith: Sulkavan sointu (Legendoja & Lohikäärmeitä)
Sulkavan sointu on Petri Leinosen kirjoittama fantasiaseikkailu ensimmäisen tason Legendoja ja lohikäärmeitä -hahmoille. Seikkailuretki pohjoisen korpimaille keskeytyy jo ensimmäisellä etapilla, kun tukkilaisleiriä kohtaa yllättävä vastoinkäyminen. Tapaus on onneksi juuri parahultainen aloittelevien seikkailijoiden ratkottavaksi. Tutkimaton erämaa kutsuu! Tarjolla on valmishahmot, eikä aiempi kokemus Legendoja & lohikäärmeitä -säännöistä ole tarpeen. Pelinjohtajana toimii Christopher Stratton Smith, yksi Legendoja ja lohikäärmeitä -pelin pääsuunnittelijoista.
12.00–17.00 Mikko Helin / Lohikäärmekultti: Loitsuonnettomuus Helmiäisvuoren velhotornissa (Dungeons & Dragons 5. laitos)
Kielletyllä kaaosmagialla tehty loitsukoe tarvitsi vain yhden virheen.
Huonekaluja on herännyt henkiin, velho-oppilaita muuttunut aaseiksi, painovoima vaihtanut suuntaa, ja jossain kerroksessa on kuulemma portaali keijumetsään — vai oliko se helvettiin?
Arvaamattomia, todellisuutta vääristäviä purkauksia räiskyvä kaaoskristalli leviää velhotornissa, ja jos sitä ei pian tuhota, se jatkaa voimistumistaan, kunnes se saastuttaa koko Miekkarannan!
Kuka olisi niin hullu, että tunkeutuisi velhotorniin, selviäisi villitaikapurkauksista hengissä, tuhoaisi kristallit yksi tornin kerros kerrallaan, ja mielellään vielä pelastaisi sinne jumiin jääneet velhojen apulaiset?
Dungeons&Dragons 5th edition -seikkailu
Sopii myös aloittelijoille!
Hahmojen taso: 3
Pelaajia: 2–6
Pelikieli: suomi
Pelin säännöt ja lomakkeet englanniksi
Seikkailun kesto: 30-45min per tornin kerros. Kerroksia pelataan 3–4 tapahtumapäivän mittaan pelaajien innon mukaan. Sama tarina jatkuu osien välillä, mutta pelaajat voivat vaihtua välissä.
Seikkailu on jaettu osiin: voit siis liittyä myös kesken seikkailun auttamaan ryhmää etenemään velhotornissa, sekä lähteä pelistä haluamassasi kohdassa — tai jatkaa hahmosi tarinaa suoraan seuraavaan osaan, ja pitää löytämäsi mahtivarusteet! Mitähän tornin huipulla odottaa…?
Luolamestari: Mikko Helin
PELIMUSEON AREENA 2. kerros
11.00–17.00 Tule pelaamaan klassisia Dungeons&Dragons -pelejä retropelialustoilla!
Peluuttajana Jukka O. Kauppinen.
KOKOUSTILA PELLAVA 2. kerros
12.00–16.00 KSI Tampere POP UP: Koe Korea hetkessä!
KSI Tampere tarjoaa tapahtumavieraille mahdollisuuden tutustua korealaiseen kalligrafiaan & hangeul-aakkosiin sekä ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea korealaisen hanbok-perinneasun kauneus. Lisäksi kerromme KSI Tampere -hankkeen toiminnasta. Tervetuloa! 여러분을 환영합니다!
www.vimmart.fi/ksitampere, IG ja FB: @ksitampere
SONGLINES-NÄYTTELY 1. kerros
12.00 ja 12.30 Seitsemän sisaren jäljillä
Uniaika, laululinja ja tjukurpa… Mitä ne tarkoittavat? Lyhyellä alkuopastuksella Seitsemän sisaren tarina tulee tutuksi. Opastuksen jälkeen suosittelemme itsenäistä tutustumista näyttelyyn. Kesto noin 15 minuuttia.
14.00 Songlines: Australian seitsemän sisarta
Näyttelyopastus kulkee seitsemän sisaren matkassa Australian mantereen halki ja keskittyy näyttelyn kohokohtiin. Kesto 45–60 minuuttia.
17.00 ja 17.30 Seitsemän sisaren jäljillä
Uniaika, laululinja ja tjukurpa… Mitä ne tarkoittavat? Lyhyellä alkuopastuksella Seitsemän sisaren tarina tulee tutuksi. Opastuksen jälkeen suosittelemme itsenäistä tutustumista näyttelyyn. Kesto noin 15 minuuttia.
KUPLA 2. kerros
11.00–18.45 Oleskelutila
TYÖPAJATILA 2. kerros
12.00–14.30 Animehahmojen rakentelupaja
Tykkäätkö sähäkästä Pikachusta vai söpöstä Totorosta? Tule rakentamaan suosikkianimehahmosi Lego-palikoista Museo Leikin ohjaamaan työpajaan. Sopii kaikenikäisille!
15.00–18.00 Helpot arvet, mustelmat ja ruhjeet Metkusen tapaan
Tule tutustumaan eri tapoihin toteuttaa helpot mutta näyttävät maskeeraukset erilaisista arvista, mustelmista ja ruhjeista. Pääset halutessasi kokeilemaan tuotteita myös omalla iholla! Tarjoamme turvalliset tuotteet, opetamme aloittelijallekin sopivat työtavat ja käymme läpi myös parhaat keinot poistaa maskeeraukset iholta. Pajaa vetää monelle cossaajalle Metkusen tiskin takaa tuttu Anniina. Tervetuloa!