Omakuvapostimerkkeihin tallennetaan merkityksellisiä hetkiä
Postimuseo keräsi omakuvapostimerkkejä ja niihin liittyviä tarinoita. Keräykseen osallistui 230 ihmistä. Kuva-aiheissa korostuvat elämän merkitykselliset asiat ja hetket. Keräyksen sadosta Postimuseo koostaa loppuvuodesta näyttelyn Merkillepantavia ilonaiheita – näyttely omakuvapostimerkeistä. Keräyksessä luvan antaneiden omakuvamerkkien kuvat ja tarinat tallennetaan myös museon kokoelmiin.
Suomalaisten omakuvapostimerkeistä on nostettavissa suosikkiaiheita. Niitä ovat lemmikit, perhe ja suku, asuinrakennukset, harrastustoiminta, juhlat ja henkilökohtaiset tarinat. Lisäksi yritykset ja yhdistykset teettävät omia merkkejä.
– Lähetetyissä omakuvamerkeissä korostuvat elämän tärkeät tapahtumat, merkitykselliset asiat. Mukana oli paljon liikuttavia tarinoita. Esimerkiksi omasta kuvasta teetetty postimerkki voi tuoda voimaantumisen kokemuksen huonosta itsetunnosta kärsineelle, kertoo Postimuseon tutkija Sanna Oikarinen.
Vaikka viestintä on siirtynyt suurelta osin digitaaliseksi, on omakuvapostimerkeille vielä tilausta. Esimerkiksi tärkeät kutsut halutaan edelleen lähettää paperisena ja kruunata ne persoonallisella, juhlaan sopivalla postimerkillä.
Suomi edelläkävijä omakuvapostimerkeissä
Omakuvapostimerkki on Postin palvelu, jossa asiakas voi omalla kuva-aiheellaan teettää postitukseen kelpaavan postimerkin. Myös Posti on itse julkaissut omakuvapostimerkkejä. Ensimmäinen Postin omakuvamerkki oli Amor-aiheinen vuonna 2003, jolloin omakuvapostimerkki otettiin Suomessa käyttöön.
Omakuvapostimerkki on osittain suomalainen innovaatio, joka oli alun perin tarkoitettu yritysten käyttöön. Räätälöityjä merkkejä oli ennen Suomea saatavissa esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Hollannissa, mutta niissä yritysten omat grafiikat on voitu sijoittaa vain virallisten postimerkkikuvien viereen. Suomen Postin personoiduissa merkeissä sen sijaan voitiin käyttää pelkästään yritysten omia grafiikoita, johon lisättiin postimerkin hinta ja maatunnus.
Merkillepantavia ilonaiheita – näyttely omakuvapostimerkeistä tulee osaksi Postimuseon Viestinviejät-näyttelyä museokeskus Vapriikkiin Tampereelle ja verkkonäyttelynä Postimuseon nettisivuille loppuvuodesta 2021.
Lisätietoja
Historiasta ja keräyksestä:
– kokoelmapäällikkö Pirjo Mattila, 0400 626 727, pirjo.mattila@postimuseo.fi
– tutkija Sanna Oikarinen, 050 430 0273, sanna.oikarinen@postimuseo.fi
Nykytilanteesta:
– Petri Pohjolainen, Business manager, Posti, 040 753 8955, petri.pohjolainen@posti.com