Vaatteet on Postin aatteet
Posti on kulkenut lähes 400 vuotta, mutta vasta noin 150 vuotta postilaiset on voinut tunnistaa vaatetuksen perusteella. Ennen virkapukuja ja työasuja postin tunnisti esimerkiksi virkamerkistä rintapielestä tai mukana kulkevasta postitorvesta. Virkavaatteet ovat sittemmin muuttuneet työasuiksi ja muuntuvat jatkuvasti heijastellen paitsi ajan tyylisuuntia ja yritysilmeen muutoksia, niin huomioiden myös työturvallisuusnäkökulmat ja materiaalien kehityksen.
Työvaatetus on muutakin kuin vaate
Nykyään postilaiset ovat näkyvä osa katukuvaa: heidät tunnistaa ”postinkeltaisissa” työasuissaan ja huomiovaatteissaan rahtiskootterin ja jakelukärryn ohjaimissa, polkupyörän selässä, rappukäytävissä, pakettiautomaateilla kuin jakeluauton ja rekan ratissa.
Työvaatetus on aina ollut enemmän kuin pelkkä suoja tai käytännöllinen asu. Työvaatteet ovat alleviivanneet arvovaltaa ja paikkaa yhteiskunnassa, kertoneet aikakauden hengestä ja viestineet yrityskuvasta. Nykyään työvaatetus takaa myös työturvallisuutta.

Posti hankki ensimmäiset pyöräilykypärät vuonna 1995 kaikille noin 2500 pyöräreiteillä kulkeville postinjakajille. Ajan uutuus jaettiin myös kaikille työmatkapyöräilijöille. Kuvan In Motion -kypärämalli edusti suomalaista muotoilua Finnish Design Forumin Nuorten Forum 96 -näyttelyssä. Valmistaja Epsira Oy.
Virkapuvuista työvaatetukseksi
Postin virkapuvut 1700–1800-luvuilla olivat tummia, arvokkuutta huokuvia kokonaisuuksia, jotka muistuttivat enemmän sotilas- ja virka-asemasta kuin olivat käytännöllisiä työvaatteita. Virastoaikana virkapukujen tarkoitus oli herättää luottamusta ja korostaa henkilön asemaa ja auktoriteettia. Suomen itsenäistyttyä ja 1900-luvun edetessä asut kevenivät ja materiaalit kehittyivät, mutta virallisuus säilyi. Aina kuitenkin oli tärkeää, että postinkantajan tuli olla helposti tunnistettava.

Pääpostitirehtööri Pietari Jamalaisen juhlakäyttöön tarkoitetun virkapuvun päähine korostaa virka-asemaa ja sen tuomaa arvostusta. Jamalainen oli virassa vuosina 1903–1919.
Naiset olivat tulleet Postin palvelukseen jo 1860-luvulla, aluksi toimipaikkoihin, myöhemmin jakelutehtäviin, mutta oman mitoituksen työvaatetuksensa he saivat vasta sata vuotta myöhemmin.

Postinjakajan vuoden 1956 virkalakki. Valmistaja Valtion Pukutehdas Oy. Virkapuku-uudistuksen myötä postinjakelussa työskentelevät naiset saivat ensimmäistä kertaa omat mitoituksen mukaiset virkapuvut.
Postin nimi, värit ja logo vaihtuivat 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa yritysmuutosten myötä ja uudistukset näkyivät myös työvaatteissa. Uudet tekniset, hengittävät ja joustavat materiaalit tekivät työasuista entistä käytännöllisempiä, rennompia ja modernimpia, mikä heijasteli myös Postin muuta ilmettä yrityksenä.

Lippalakit yleistyivät päähineinä virastoajan jälkeen niin kesä- kuin talvikäytössä. Neulotut yritystunnukset korvasivat metalliset kokardit. Lippalakki kuuluu vuoden 2003 työvaatemallistoon.
Postilaiset mukana kehittämässä nykyaikaista työvaatetusta
Työvaatteet ovat tärkeä osa yrityksen brändiä, mutta myös osa työntekijöiden identiteettiä. Hyvin suunniteltu asu tekee työstä sujuvampaa ja auttaa erottumaan katukuvassa ja on myös tärkeä työturvallisuustekijä. Tärkeää myös on, että niissä työ sujuu ja niitä pitää mielellään. Postin työvaatteiden tuotekehityksessä ja testauksessa kuullaankin myös käyttäjiä.

Työvaatteet määräytyvät Postissa työnkuvan mukaisesti. Joulupukin Pääpostin postitontuilla on tietenkin tonttulakit. Huovasta valmistettu päähine on ollut käytössä vuosina 2020–2024.
Haluatko tutustua Postin vaatetukseen enemmän?
Postin puvut kautta aikojen -näyttely on esillä Postimuseon Kupla-tilassa (2.krs) museokeskus Vapriikissa 30.8.2025 asti.
Näyttelyä varten nykydokumentoimme kahden postityöntekijän ja työsuojelupäällikön ajatuksia tämän hetken työvaatetuksesta ja niiden tehtävästä työturvallisuuden varmistajana.
Postin työvaatteiden suunnittelusta suunnittelijan näkökulmasta voit lukea aikaisemmasta Ammattilaisen tunnistaa työvaatteista -blogista.
Lisätietoa postilaisten virka- ja työvaatteista voit ammentaa Postin puvut kautta aikojen -verkkonäyttelystä tai Finnassa Postimuseon ja Tampereen museoiden yhteisen Postia ja bittejä-sivustolle kootun valmiin listan avulla.
Artikkelikuva: Postinjakaja Jani Kujala työssään Seinäjoella huhtikuussa 2002. Kujalalla yllään vuoden 1998 työvaatemalliston mukainen harmaa-keltainen asu.