Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Vertaisverkkokauppa on koukuttava harrastus

Essi Manner

Tamperelaisen opiskelija-asunnon ikkunan eteen on nostettu valkoinen ruokailuryhmän tuoli. Sen päälle on asetettu animesarjasta tuttu figuuri. Kamera naksahtelee tasaisesti, kun Annika Salo valokuvaa hahmoa eri suunnista. Hetken kuluttua hän asettelee tuolin päälle toisen figuurin, choker-kaulakoruja sekä pehmoleluja. Kuvauksen jälkeen on mittojen ja muiden tuotetietojen aika. Valmiin myynti-ilmoituksen Annika julkaisee Tori.fi:ssä ja sitten odotellaan mahdollisia ostajia.

Nuori nainen asettaa anime-figuurin tuolille valokuvattavaksi.

Fanituotteet kiertoon

Animen harrastaja lukee tai seuraa animesarjoja, joiden hahmoihin hän ihastuu. Moni kerää erilaisia fanituotteita ja sarjojen ympärille voi alkaa muodostua fanituotteiden kokoelmia.

Mutta mitä sitten, kun kokoelma alkaa vallata liikaa tilaa kodissa tai jokin uusi sarja alkaa kiinnostaa enemmän? Esineet ovat hyväkuntoisia, ehjiä ja niihin on käytetty rahaa. Ratkaisu voi olla fanituotteiden myyminen eteenpäin toiselle harrastajalle.

Nuori nainen mittaa viivoittimella anime-figuuria.

Vertaisverkkokaupalla voi edistää kiertotaloutta

Vertaisverkkokaupan avulla kuka tahansa voi myydä itselleen tarpeetonta tavaraa netin välityksellä toiselle kuluttajalle ja edistää näin omalla toiminnallaan kiertotaloutta. Moni myy tavaraa Torissa, sillä se on helppoa ja nopeaa. Parhaassa tapauksessa ostaja hakee tuotteen suoraan myyjän kotiovelta. Toisaalta käytettyä tavaraa saa hankittua usein edullisemmin ja löytämisen riemu palkitsee.

Myyminen harrastuksena

Myös vertaisverkkokauppa voi olla harrastus. Annika Salo on käyttänyt Toria 12-vuotiaasta lähtien. Lapsena hän etsi saksalaisia Schleich-hevosfiguureja. Nyt aikuisena hän myy Torissa itselleen tarpeetonta tavaraa, kuten vaatteita ja animeharrastukseen liittyviä esineitä. Annika myös ompelee ja myy tekemiään choker-kaulakoruja sekä pehmoleluja.

Vilkkaimpina viikkoina Annika saattaa myydä viidestä jopa kymmeneen tavaraa viikossa. Myydyt tuotteet hän lähettää pääasiassa Postin välityksellä.

Nuori nainen laittaa kuoren Postin kirjelaatikkoon.

Myyty tuote lähtee uudelle omistajalla Postin välityksellä. Pienet ja kevyet tuotteet voi lähettää kirjepostina.

Tavaroiden kierrätys on ekoteko

Vertaisverkkokauppa on hyvä esimerkki vastuullisesta verkko-ostamisesta. Se on tehokas tapa kierrättää tavaroita ja pidentää niiden elinkaarta. Tutkimusten mukaan kiertotalouden suosio kasvaa tulevaisuudessa, ja kuluttajat arvostavat yhä enemmän vastuullisuutta myös verkko-ostoksissa.

Tutustu lisää

Hymyilevä pitkä- ja tummahiuksinen nainen valkoisessa paidassa.
Essi Manner projektitutkija
työskentelee Postimuseon postiostamiseen sekä verkkokauppaan keskittyvässä hankkeessa ja on innostunut nykydokumentoinnista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös